Back to school ? Back to food !

6 goede eetgewoonten om meteen werk van te maken

 

Het begin van het schooljaar brengt gewoonlijk een heleboel veranderingen en zelfs enkele nieuwigheden met zich mee. Een nieuwe leraar/lerares, nieuwe klasgenoten, nieuwe vakken, een beetje meer huiswerk en andere taken. Het levensritme versnelt aanzienlijk na al die lange vakantieweken!

En "snelheid" betekent soms "haast", vooral als het om eten gaat! Door de boodschappen, het bereiden van de maaltijden en de afwas vliegen de uren voorbij, wat maakt dat voor een correcte voeding kiezen soms moeilijk wordt...

Om je door deze hectische periode heen te helpen, zijn wij zo vrij geweest om een paar eenvoudige eetgewoonten op een rijtje te zetten, die je vanaf vandaag kunt toepassen, en waar het hele gezin al onmiddellijk van zal genieten ?

 

 

Prima eentgewoonte’s om meteen werk van te maken

1. Ontspan je voor elke maaltijd. Haast en spoed is zelden goed. Een maaltijd is geen wedstrijd, maar een moment dat je deelt en waarvan je moet genieten. Eet trager en in een rustige omgeving. Neem de tijd om goed te kauwen. Neem voldoende tijd om tussen iedere hap ook iets te zeggen. Luister naar elkaar maar zorg ervoor dat iedereen zijn of haar bord leeg eet.

2. Sla geen maaltijden over. Zo niet bestaat het gevaar dat je achteraf toch trek krijgt en zwicht voor ongezonde tussendoortjes. Neem ’s avonds voor je televisie liever een (lichte) maaltijd om te vermijden dat je de nacht ingaat met een maag vol suiker.

3. Knabbel niet tussen de maaltijden. Ieder van ons wordt eens graag verwend met een stukje chocolade, een snoepje of een ijsje, en dat mag! Maar snacks tussen de maaltijden door zijn een absolute no-go. Drink eerder een groot glas water om dat knagende hongergevoel te laten verdwijnen.

 

Les 6 bonnes habitudes alimentaires à prendre
6 bonnes habitudes alimentaires

4. Een gouden tip: doe nooit boodschappen met een lege maag! Als je gegeten hebt, ben je minder geneigd om van alles en nog wat te kopen en om op de terugweg al aan het snoepen te slaan. Maak een boodschappenlijstje om zoveel mogelijk aan impulsaankopen te kunnen weerstaan. Een lege maag en impulsieve aankopen gaan vaak hand in hand, maar zijn geen al te beste combinatie.

5. Eet verstandig en met mate: eet niet te veel, maar ook niet te weinig. Alles is een kwestie van evenwicht.

6. En tenslotte, hydrateer je lichaam! Water is ons kostbaarste, en vooral belangrijkste goed. Drink minstens anderhalve liter water per dag, waaronder een groot glas op je nuchtere maag. Wil je wat extra pit? Voeg er dan een halve geperste citroen aan toe. Vermijd echter ijskoude dranken, want deze kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken, vooral 's avonds...

Wist u dit al ?

  • Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is je energiebron bij uitstek. Een evenwichtig ontbijt moet je in staat stellen de ochtend door te komen zonder te hunkeren naar snoep.
  • Zout is niet bepaald de beste vriend van je bloedvaten. Het is natuurlijk moeilijk om het volledig uit je voeding te bannen, maar je kunt je zoutinname gemakkelijk verminderen door de juiste keuzes te maken. Zoals met onze Aubel Ontvette Ham, en zijn recept dat 25% minder zout bevat! Een smakelijke en gezondere keuze.
  • Kauwen is de eerste fase van de spijsvertering. Daarom ook dat het zo belangrijk is om je voedsel goed te kauwen.
  • Eiwitten stellen ons in staat onze spieren te vernieuwen en ons lichaam te onderhouden. Je avondeten mag dus niet te licht zijn., zo niet loop je het risico om midden in de nacht wakker te worden door een te lage bloedsuikerspiegel. Maar het avondmaal mag ook niet te uitgebreid zijn, want dan verteert het moeilijk.
  • De meeste levensmiddelen die koel moeten worden bewaard, vergen een temperatuur van 4 tot 6°C. Zet de thermostaat van je koelkast dus laag genoeg.
Le saviez-vous ? le déjeuner