Zo ga je voor een stevige portie Deens geluk

Staat ‘durven genieten’ bovenaan je
to-dolijstje? Ontdek hier hoe je kunt leren van de Denen. En start to ‘hygge’!

 

Work-lifebalans, meer dan ooit is dit vandaag de dag een grote uitdaging. Misschien moeten we het toch eens proberen, die pauzeknop induwen. In Denemarken zit durven genieten al lang in de genen. En ook ‘hyggen’ kunnen ze daar als de besten. Wil jij dat ook? Ontdek hier hoe je kunt leren van de Denen.

Ik hyg, jij hygt, wij hyggen 

Van een drukdrukdruk naar een gelukgelukgeluk-mentaliteit. Het kan met het Deense hygge: Niet te vertalen, wel te beleven. Het basisprincipe? Gezelligheid, comfort en geluk vinden in de kleine dingen. Een mindset waarin wij ons helemaal kunnen vinden. Want iedereen kan hyggen, dus jij ook. Hoogste tijd om eens te proeven van dit Deense geluk (niet te verwarren met hun pecankoeken). 

Genieten à la de Denen

In Denemarken is hygge a way of life. En een ideaal recept tegen een vol hoofd. Denen zijn niet voor niets een van de gelukkigste mensen ter wereld, toch? Bovendien smaakt hygge véél beter als je er de tijd voor neemt. Daarom zoeken hygge-addicts hun geluk niet in materiële dingen, wel in momenten zoals:

image

 

  • Een boek lezen bij de haard (met een grote kop koffie) 
  • Urenlang tafelen (eettip: bloemkoolcouscous met gehaktballen van Aubel®)
  • Gezellig samen cocoonen na een lange werkdag (verplicht in pyjama)
  • Oude herinneringen ophalen met je gezin (ja, ook de gênante 🙂) 
  • Een wandeling maken in de natuur (zonder smartphone of bankkaart in de buurt of course)

 

Deze how-to-hygge tips zouden trouwens allemaal Aubelmomenten kunnen zijn. Kleine momenten waar je voor kiest. Omdat ze je een flinke dosis energie geven. Of gewoon omdat je er zin in hebt. Op vlak van eten zijn wij Belgen trouwens wél genieters. Durven genieten is blijkt dan helemaal niet zo moeilijk…

Van hygge naar pyt

Al helemaal mee met de hygge-hype? Dan is er nu het Deense “pyt”: het nieuwe anti-stress-medicijn dat je helpt om pietluttige dingen los te laten. Ja, echt: door voortaan "pyt" te zeggen, kies je ervoor om je niet op te jagen in dingen waar je toch niets aan kan veranderen. 

Klaar? Start to hygge (of to pyt, jij kiest)!